Du leser nå
Poncho med lange ermer

Poncho med lange ermer

Plaggets mål S/M (L/XL):
Overvidde: 120 (140) cm
Hel lengde: 62 (65) cm
Ermelengde: 45 (48) cm

Garn:
750 (800) g Eskimo fra Garnstudio, muldvarp nr. 23
Pinner: Rundpinne 80 cm og rette pinner nr. 8
Strikkefasthet: 10–11 masker rettstrikk (riller) på pinne nr. 8 = 10 cm

Tilbehør:
Evt. noen store trykknapper

Raglanfelling:
Start første felling fra retten slik:
2 rett (1 kantmaske, 1 rett), 2 masker vridd rett sammen, strikk til det står igjen 4 masker på pinnen, 2 masker rett sammen, 1 rett, 1 kantmaske. Strikk neste pinne (vrangen) uten felling. Gjenta fellingene på annenhver pinne i alt 13 (15) ganger.

Forstykket:
Legg opp 41 (51) masker på pinner nr. 8. Strikk bladmønster etter diagrammet over de 19 midterste maskene på forstykket.

Diagrammet strikkes vekselvis fra høyre (vrangen) og venstre (retten).

1. pinne (vrangen):
Start med 1 kantmaske som strikkes rett hele veien, strikk så 10 (15) masker rett (disse maskene er ikke avmerket på diagrammet), gå deretter over til å følge diagrammet slik: 2 rette, 1 vrang, 2 rette, 2 vrange, 2 rette, 1 vrang (midtmasken), 2 rette, 2 vrange, 2 rette, 1 vrang, 2 rette, avslutt med 10 (15) masker rett, 1 kantmaske (rett).

2. pinne (retten):
1 kantmaske, øk 1 maske, 10 (15) masker rett, fortsett med 19 masker som angitt på diagrammet, avslutt med 10 (15) masker rett, 1 kantmaske (= 46 (56) masker på pinnen). Fortsett å strikke etter diagrammet samtidig som det økes 1 maske innenfor kantmasken hver gang du starter på en ny pinne, i alt 15 ganger i hver side (= 30 masker økt).

Strikk riller i sidene og bladmønster på midten til hele mønsterdiagrammet er strikket ferdig = 5 pinner til arbeidet måler 40 (43) cm. Fortsett ev. fra starten av diagrammet. Deretter starter du raglanfelling, samtidig felles de midterste 7 maskene til hals. Videre felles det til hals hver 4. pinne en maske 6 (8) ganger ved å strikke de to kantmaskene sammen etter bladmønsteret. Hver side strikkes ferdig for seg med mønster og fellinger. Det blir nå bare ett blad i hver side. Når det er felt 13 (15) ganger til raglan, felles de resterende maskene på pinnen rett av. Strikk den andre delen av forstykket likt, men speilvendt.

Bakstykket:
Strikkes som forstykket, men her strikkes stykket helt opp uten felling til hals. Når det er felt 13 (15) ganger i hver side, felles maskene på pinnen rett av.

Ermer:
Legg opp 35 (40) masker, og strikk riller frem og tilbake samtidig som det økes 1 maske i hver side hver 5. cm i alt 4 ganger for begge størrelser (= 43 (48) masker på pinnen). Når ermet måler 45 (48) cm, felles det 4 masker i hver side, videre felles det i begge sider til raglan. Når det er felt 13 (15) ganger i hver side, felles maskene på pinnen rett av. Legg arbeidet til side og strikk et erme til.

Kant langs for- og bakstykket:
Plukk opp 116 (120) masker langs nederkanten av forstykket, og strikk vrange frem og tilbake. Fell av når vrangborden måler 5 cm. Pass på ikke å stramme tråden i fellingen. Ta opp like mange masker på bakstykket og strikk kanten på samme måte. Fell av.

Montering:
Sy vrangbordene fra for- og bakstykket sammen ved å legge det ene stykket over det andre. Dette utgjør de maskene som skal sys sammen med de felte maskene under ermet. Sy delene sammen i kantmaskene, sy sammen ermene. Fest alle løse tråder.

Hals:
Plukk opp 68 (72) masker rundt halsen, og strikk vrangbord 2 rette, 2 vrange til borden måler 18 cm, fell av uten å stramme for mye.
Hvis du ønsker en lukning i sidene, kan du sy i noen store trykknapper.


Denne oppskriften er hentet fra boken ”Strikk med raske pinner” av Kristin Wiola Ødegård. Boken er utgitt på Gyldendal forlag.

Bla til toppen