Du leser nå
Å spise isen med papiret på

Å spise isen med papiret på

Kan du se for deg å spise en deilig kroneis med papiret på? Mest sannsynlig ikke. Det er mange mennesker som gjør dette ubevisst, ikke bokstavelig talt, men fortsett å lese slik at du slipper å gjøre den samme feilen.

Har du noen gang opplevd at folk har trodd at de kjenner deg basert på hva andre har fortalt om deg? Kanskje har de gjort opp sine egne tanker om hvem du er allerede før dere har møttes? Se for deg at to jenter møtes for første gang. Så fort håndhilsningen er unnagjort, begynner den ene jenta å avfyre anklager: «Hvorfor hater du hunder? Jeg har hørt at du lar hunden din sulte! Noen venninner av meg så deg da du gikk og bar på den, de sa at de kunne se alle ribbeina.» Den andre jenta blir først litt målløs før hun sier: «Jeg hater virkelig ikke hunder, men jeg har alltid ønsket meg en. Da jeg fant en hjemløs hund, tok jeg den med meg hjem. Den har den mye bedre nå. Den har lagt på seg og begynner så smått å stole på folk igjen» fortsetter jenta. Jenta som avfyrte anklagene ble brått flau. Hundehateren var jo egentlig en hundeelsker!

Feil bilde

Jeg tror at Jesus ofte opplever situasjoner slik som hunderedderen i historien ovenfor. Mennesker gjør seg opp bilder av hvordan Jesus er ut fra det andre har fortalt eller gjort. Men av og til hender det at de tingene som blir sagt eller gjort ikke stemmer overens med sannheten. Hvorfor? Kanskje fordi at de som snakker om ham ikke kjenner ham godt nok selv?
Å basere sin oppfattelse av Jesus på det andre har sagt og gjort, blir som å spise en deilig kroneis med papiret på. Isen kommer til å få en bismak av papir, fordi vi mennesker ikke er perfekte, og dette fører til at vi ikke klarer å vise andre Jesus helt perfekt. Jesus er omringet av kirker, prester og pastorer, musikk, tradisjoner, klær, påbud og forbud, bøker, filmer, historier og så videre, et ”ispapir” mange går gjennom for å prøve å forstå hvem Jesus er. Heldigvis har vi, og hvem som helst, muligheten til å bli kjent med Jesus direkte. Du kan ta av papiret og spise isen. Det smaker mye bedre!

Hvem er egentlig Jesus?

Bibelen er Guds Ord, og Guds Ord er sannhet. I denne boken, som kalles bøkenes bok, står det mye om hvem Jesus er, om hva han gjorde og hva han sa. I Johannes 10.10 står det: «Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. Jeg (Jesus) er kommet for at dere skal ha liv og overflod.»
Kanskje har du fått høre at hvis man følger Jesus av hele hjertet, så kommer livet til å bli skikkelig kjedelig. Dette stemmer ikke, bare se på noen av tingene som Jesus gjorde: «Jesus vandret nå omkring i alle byene og landsbyene. Han underviste i synagogene deres, forkynte evangeliet om riket og helbredet all sykdom og plage.»
Jesus har befalt at hans etterfølgere skal gjøre det samme som han gjorde. Et liv der man opplever at blinde får se, sykdom forsvinner og til og med at døde vekkes til live, høres ikke ut som et kjedelig liv i mine ører.

Avhengig av nåde

I Matteus 5:44 står det: «Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som mishandler dere og forfølger dere». Når man skal elske sine fiender, skal man virkelig elske ALLE mennesker, og det er dette Jesus påpeker. Kanskje har du møtt noen kristne som ikke virket like fulle av kjærlighet som dette bibelverset beskriver? Kristne er Jesus sine disipler. En disippel er det samme som en lærling. Som kristne har vi et mål om å bli mer lik Jesus, men ofte kommer vi til for kort. Vi er alle avhengige av Guds grenseløse nåde og tålmodighet. Bare husk å ikke avskrive Mesteren, han som lærlingen følger, bare fordi lærlingen kommer til kort.

Å bli kjent med Jesus

Livet som kristen handler først og fremst om å bli kjent med Jesus og å følge ham. Det handler ikke om å kunne flest bibelvers utenat eller å oppleve flest mulig bønnesvar.
For å bli kjent med noen, så må man bruke tid med vedkommende. En måte å bruke tid med Jesus på er å be til ham. Det blir som å snakke med ham. Vi kan få snakke om ting som vi går og tenker på av gleder og sorger, bekymringer og spørsmål. Dersom vi klarer å tømme hodet for stress og tankesurr, så kanskje vi klarer å høre en god og rolig stemme på innsiden som snakker tilbake til oss.
Et annet godt tips for å bli kjent med Jesus, er å lese i Bibelen. I evangeliene etter Matteus, Markus, Lukas og Johannes, de fire første bøkene i det gamle testamentet, står det spesielt mye om hvordan Jesus var mens han levde her på jorden.

Mer lik Ham

Et av løftene som står i Bibelen, er at Guds Ord aldri skal vende tomt tilbake: «Likesom regnet og snøen faller ned fra himmelen og ikke vender tilbake dit før det har vannet jorden, gjort den fruktbar og latt det spire og gro på den, gitt såkorn til den som skal så, og brød til den som skal spise, slik er det også med mitt ord, det som går ut av min munn. Det vender ikke tomt tilbake til meg, men utfører det jeg vil, og fullfører det jeg sender det til. (Jesaja 55.10-11)
Dette vil si at når vi leser i Guds Ord, skaper det noe i oss. Vi fylles opp av Guds Ord og tanker for oss, og det utruster oss til å bli mer lik Jesus. Det er også mulig å snakke med andre kristne om Jesus. Så lenge det som blir sagt stemmer overens med Bibelen, så er det sannhet. Det kan også være godt å høre på prekener der Guds Ord blir forkynt.

Til deg som leser dette

1. Du som allerede har begynt å bli kjent med Jesus
Selv om du har begynt på vandringen med Jesus, så kan det hende at det fortsatt er noen ting som du tror feil om ham. Fortsett å bli kjent med Jesus, det er så mange sider ved ham som vi kan utforske. Jo mer tid man bruker sammen med noen, jo bedre kjent blir man. Jo mer tid du bruker på å bli bedre kjent med Jesus, jo mer tør du å stole på ham.

2. Du som har fått et skikkelig dårlig førsteinntrykk
Du som leser dette har kanskje opplevd å bli såret av noen som har vært kristne, enten ved noe som har blitt sagt eller gjort. Løgner og misforståelser kan også ha ført til at du har fått et galt inntrykk av Jesus. Kanskje noen har fått deg til å tro at livet med Jesus er kjedelig. Jeg vil oppmuntre deg til å ta papiret av isen. Gå til Jesus selv, og finn ut av hvem han er – finn ut av sannheten.

Bla til toppen