Du leser nå
Radarparet Waldemar

Radarparet Waldemar

Hvem sa at gresset er grønnere på den andres siden? Om man vanner sitt eget, blir det svært så grønt og frodig, ifølge Karina og Jarle Waldemar, som har valgt å satse på hverandre – og på å tjene Gud og nesten med det de har.

Vi småløper i regnet opp til inngangsdøren til familien Waldemar. De åpner døra på vid gap og ønsker oss velkommen inn. Etter å ha flyttet fra Vestlandet til Østlandet, legger de knapt merke til at den fine sommerdagen har blitt avbrutt av et lite skur.

På hjul i sommerukene

Eldstejenta, Rebecca, er på grilling med venner, mens sønnene Filip og Andreas holder leken i gang i andre etasje.
– Guttene har mye glede av hverandre. De henger sammen sånn, sier Karina, og tvinner sammen to fingre for å illustrere hva hun mener.
En sammensveiset søskenflokk kommer godt med når de snart pakker campingvogna og legger ut på sin årlige turné. De siste årene har den ettertraktede Waldemar-klanen bodd på hjul i syv sammenhengende uker, og vært innom ti til femten festivaler hver sommer.

Alltid i forkant  

Vi, og kanskje særlig jeg, har alltid vært veldig opptatt av at barna skal ha et rolig familieliv. Det å være en tilstedeværende mamma er en høy prioritering for meg.

Huset er stilrent, ryddig og fredfullt. Lukten av gjærbakst møter oss allerede i døra, og på det romslige spisebordet er jordbær og ferske kanelboller satt delikat fram.
– Vi, og kanskje særlig jeg, har alltid vært veldig opptatt av at barna skal ha et rolig familieliv. Det å være en tilstedeværende mamma er en høy prioritering for meg.
Kontoret til Waldemar Inspirasjon er i husets underetasje. Det første som møter oss der, er en hylle med de siste årenes utgivelser. Så langt har det blitt 25 bøker, 15 DVDer og 10 CDer. I stor grad har Karina og Jarle gjort alt selv. Til og med filmingen og redigeringen til DVDene.
Karina roser Jarle for å være systematisk, og hun gir han æren for at de alltid ligger i forkant med arbeidet.
– I løpet av disse 15 årene har det aldri skjedd at vi har måttet jobbe utover natten for å sluttføre et prosjekt. Vi planlegger ofte ett år fram i tid. Det vil si at vi nå jobber med hvilke produkter vi skal utgi neste sommer.

Kjærlighet ved første blikk

Karina og Jarle traff hverandre for første gang på Karinas 17-årsdag, på et årsmøte for ungdommene i baptistsamfunnet.

– Var det kjærlighet ved første blikk?

– Ja, det var vel egentlig det, smiler Karina. Jarle ser ikke ut til å ha noen innvendinger.
Deretter ble det brevveksling mellom Gjøvik og Sandnes noen år, før Jarle flyttet til Gjøvik for å gå på folkehøgskole. Først da ble de et par.

– Hvordan vet man at man har funnet den rette?
– Jeg tenker at det først og fremst handler om å finne en nær venn. En du kan snakke med alt om, og som får fram det beste i deg. Når det ligger til grunn, og du merker at du kan bygge forholdet på den kjærligheten som er der, så må du satse litt og bestemme deg for om dette er noe du vil gå for.
Karina ser spørrende bort på Jarle, som for å se om det er noe han ønsker å legge til.
– For oss var det et avgjørende kriterium at vi delte den samme troen, begynner Jarle.
– Følelsene kan gå i alle retninger, så vi ønsket å be Gud om å lede oss. Jeg fikk faktisk med meg Karina til pastoren vår allerede én uke etter at vi ble sammen, og fikk han med i følgende bønn: «Gud, hvis det er ment at det skal være oss, så før oss tettere sammen. Men hvis det ikke er ment at det skal være oss, så la det bli naturlig at vi går hver til vårt».
Noen år senere viet han dem.

Det største offeret

Karina og Jarle gikk på lærerskolen sammen. De så fram til et familieliv med frihelger og lange ferier. Men slik ble det ikke. Mens Jarle fortsatt jobbet som lærer, begynte han å reise i helgene, og etter hvert som ting utviklet seg, ble det fulltidsjobb i Waldemar Inspirasjon for dem begge.

– Hva er det beste med å gjøre det dere gjør?
– Det beste er å se at familier blir berørt og at par får et bedre ekteskap. Det er stort å vite at det vi gir ut, kan være til inspirasjon og bety en forskjell for mennesker resten av livet. For oss personlig er det også veldig fint at vi kan få bygge vår egen reise og styre vår egen hverdag.

– Hva er det mest krevende og det største offeret i arbeidet dere står i?
Karina tenker litt før hun svarer.
– Jeg tror det største offeret har vært at vi har mistet nære venner på veien fordi vi har jobbet mye mens andre har hatt fri.
Det blir stille rundt bordet noen sekunder før Jarle innrømmer:
– I forlengelsen av det har jeg faktisk tenkt: «Om jeg hadde kjent reisen vi la ut på, er jeg ikke sikker på at jeg hadde tatt den igjen.» For det krever hud og hår. Det krever alt, rett og slett.
– En annen ting er at vi som kristne er for dårlige til å heie på hverandre. Vi har stått veldig alene gjennom alle disse årene. Og det er en sorg og en smerte i det, for vi har den samme Gud, og vi har det samme målet. Likevel sitter vi altfor ofte på hver vår tue og er opptatt med vårt eget. Det begrenser oss. Hadde vi jobbet mer systematisk sammen, kunne vi nådd mye lenger ut.

Fra godt til enda bedre

I løpet av de siste årene har fokuset til Waldemar Inspirasjon sakte dreid seg bort fra å bare rette seg mot barn og barneledere, til å henvende seg mer til hele familien. I fjor ga de ut en bok med tittelen Slik blir et godt ekteskap enda litt bedre.

– I boka skriver dere at et lykkelig ekteskap er en av de beste gavene man kan gi barna sine. Kan dere utdype det?
Karina er først ut med å trekke fram noen hovedlinjer.
– Barn merker veldig fort hvilken stemning det er i hjemmet, og når foreldrene fungerer godt sammen, ligger det et fundament av trygghet i barnas liv.
Jarle fortsetter:
– Det kan bli mye hakking dersom man ikke har en god grunntone i kommunikasjonen, og det vil selvfølgelig påvirke barna. Vi kan ha ulike synspunkter og mene forskjellig, men dersom vi klarer å kommunisere godt, finner vi en felles vei, og fremstår dermed likevel samlet overfor barna. Vi er ikke nødvendigvis enige, men samlet.

Familien AS

I ekteskapsboka skriver Karina og Jarle humoristisk om hvor lett det er å havne i Familien AS, der de voksne nærmest kan fremstå som kollegaer. Når de treffes, er det praktiske ting og fordeling av arbeidsoppgaver som står på dagsorden.

– Hvordan kan man pleie relasjonen til hverandre i en travel hverdag?

– For eksempel kan Jarle si til meg: «Karina, nå synes jeg du skal legge bort klesvasken, for nå har vi mulighet til å snakke sammen fem minutter.» Så setter vi oss ned.
– Eller det å faktisk si til barna: «I kveld skal mamma og jeg ha en date i stua, vi skal bruke tid sammen bare med hverandre. Derfor må dere legge dere litt tidligere enn vanlig, men dere kan gjerne lese i en bok før dere slukker lyset.» Det er fint for barna å se at vi velger å prioritere hverandre.

– Det har også hendt at vi har valgt å kjøre barna til aktiviteter sammen. Da har vi for eksempel stått på sidelinjen på fotballbanen og hatt god tid til å prate. Uten bevissthet i de små hverdagstingene, havner vi ut i den jevnlige tralten.

Den største trusselen

Når vi spør om hva de ser på som den største trusselen mot ekteskap i vår tid, svarer Karina allerede før spørsmålet er ferdig stilt.
– Egoisme.
Svaret kommer kontant.
– Samfunnet legger opp til en veldig individualisering og selvrealisering, og i et ekteskap fungerer det dårlig.
– Jeg vil legge til et punkt til der, begynner Jarle.
– Både i media og i samfunnet generelt er det et enormt fokus på kropp og seksualitet. I sammenheng med «bruk og kast»-mentaliteten, blir dette skadelig og usunt også for ekteskapene. På ekteskapskursene vi har, pleier jeg å si at man er vant med å høre at «gresset er grønnere på den andre siden». Sannheten er at gresset blir grønnest der du vanner det. Derfor må mitt fokus være å vanne mitt forhold til Karina.

Forkjørsrett for janteloven

Regnet har gitt seg, og spørsmålene våre har blitt besvart. Karinas «trussel» om at vi ikke får dra før kanelbollene er spist opp, tar vi ikke så høytidlig. For et par timer siden trodde vi at Waldemar Inspirasjon besto av en stor stab. Nå har vi skjønt at de i all hovedsak er to, Karina og Jarle. Det er stort å se resultatene når hensikten og budskapet har fått forkjørsrett for janteloven.

Bla til toppen