Du leser nå
Siri Helene Erland: Nærmere & nordover

Siri Helene Erland: Nærmere & nordover

Trønderjenta Siri Helene Erland, kjent fra Idol, er aktuell med både debutalbumet «Så nærme du vil» og singel i år. Til høsten flytter hun til Nord-Norge for å trene ungdommer i å finne hjertet i sangen.

Jeg har gledet meg til å møte en av våre første «Idoler», Siri Helene Erland, trønderjenta som sang seg helt til finalen i Idol i 2006 med sin unike stemme; sårbar, sterk og sjelfull. Vi møtes på en kafé i Trondheim sentrum, og jeg får hilse på ei lyshåret og smilende ung dame med avslappet stil og et åpent ansikt. Sola begynner å varme gjennom vinduet, og vi setter oss i godstolene i det ene hjørnet med hvert vårt krus.

Debutlåt på Idol

I dag, elleve år etter, er det enda musikken som er hennes lidenskap og nå er hun aktuell med både debutalbum og en rykende fersk singel. Du husker kanskje hvordan Siri Helene fanget både publikum og dommere med sin helt egne tolkninger av kjente låter og vant seerne med sitt vennlige vesen? Jeg spør henne om hvordan det var å oppleve presset om å prestere på TV og oppleve medias vurdering som ung tenåring.

– Det var jo litt skrekkblandet fryd, forteller Siri Helene.
– Det lager en viss grobunn for å sammenligne seg med andre når man deltar i en slik konkurranse. Jeg tror likevel at jeg tålte det ganske godt og valgte hele veien å være veldig frimodig med troen min og at jeg for tiden gikk på bibelskole. Jeg var jo også heldig å få mye fin tilbakemelding på stemmen min og fikk utviklet meg mye. Det var faktisk på Idol at jeg fremførte min første selvlagde låt.

Kreativ og fri barndom

Siri Helene vokste opp i Skaun, en kommune litt sør for Trondheim. Der fikk hverdagen være kreativ og fri, og det var helt naturlig å være mye i naturen. Klatring, svømming og lek med fart og spenning.  Hun hadde blant annet en huske som gikk rett over veien, slik at hun husket over bilene som kjørte forbi.
I familien var troen naturlig i sentrum, og musikken og sangen en viktig del av hverdagen hennes.
– Jeg hadde en god barndom, men jeg  hadde nok også en del eksistensielle tanker og en lengsel etter Gud, forteller Siri Helene.

Tre viktige veiskiller

Praten flyter lett mellom oss over tekoppene, og det er lett å få hjertekontakt med denne vennlige unge kvinnen. Hun snakker ærlig om livet, samtidig som hun har et tydelig Gudsperspektiv i det hun sier og gjør.

Jeg spør litt forsiktig om det er noen hendelser som har vært spesielt viktige for utviklingen av hennes eget trosliv, og hun peker på tre veiskiller. Det første var et møte hun var på som 13-åring. Hun tok sitt eget, selvstendige valg og bestemte seg der og da for at hun ville leve som en kristen og ha Jesus som Herre i livet sitt. Det andre var litt senere da hun var blitt 16 år. Hun syntes det var vanskelig å kjenne og forstå Guds kjærlighet og søkte svar i Bibelen. Hun slo opp litt tilfeldig, og øynene falt på Jeremia 31.3: ‘Med evig kjærlighet har jeg elsket deg, derfor har jeg hele tiden vist deg miskunn.’ Sannheten i ordene rørte hjertet hennes.

– Så slår jeg opp en gang til og kom til i Høysangen 1.15: ‘Så vakker du er min elskede! Så vakker du er!’ Disse skriftstedene ble på en spesiell måte en hilsen i rett tid – og ga meg en dypere forståelse av å virkelig være elsket av Gud.

Det tredje veiskillet var i 2012 da Siri Helene var veldig sliten og hadde et ønske om å oppleve et dypere fellesskap med Gud. Hun valgte å dra til I HOP, et internasjonalt bønnehus, i Kansas City i USA i 6 måneder hvor hun fikk ro til bønn, lovsang og hvile i Guds nærvær. Denne tiden ble også viktig for tekstene hun skriver, som i stor grad er bygd på Guds Ord og hennes opplevelser sammen med Gud.

 

Sanger fra hjertet

Sangene til Siri Helene uttrykker noe som ikke ord alene kan formidle. Hun forteller at det ofte er melodien som kommer først når hun lager en sang. Tekstene og innholdet kommer litt etter hvert.
– Sangene blir veldig personlige og er preget av mitt forhold til Gud, forteller hun.

– Det aller viktigste for meg er å formidle noe om hvem Gud er gjennom musikken min og den gleden vi kan finne i relasjonen sammen med han. Det er sanger fra hjertet.

Jeg spør litt om to av sangene fra debutalbumet, Så nærme du vil, som jeg selv ble spesielt glad i da jeg skulle hørte på albumet før intervjuet, og Som Ørna, som forteller at vi alle går trøtt, men at Gud er kilden til ny kraft når vi venter på han. Jeg spør Siri Helene om dette er noe hun har opplevd i sitt eget liv.

– Det å våge å være i stillhet sammen med Gud, og styrken jeg får gjennom nære relasjoner, er viktig for meg. De som kjenner meg best, som min egen mamma, er utrolig viktig for at jeg virkelig skal se hvem jeg er. Det er en slags legedom i den ubetingede kjærligheten.

– Vi må selv finne hva som er kildene til kraft i våre liv slik at vi ikke bare gjør det mennesker forventer og krever av oss. Spørsmål som ‘hvem er jeg?’ og ‘hvorfor gjør jeg egentlig dette?’ er kanskje viktig å spørre seg selv iblant.

Det som alle ængla ser, er også en helt spesiell sang.

– Den bare kom en dag jeg satt og spilte på rommet mitt mens jeg sang fra hjertet. En tanke kom om at englene elsker å tilbe Gud rett og slett fordi de ser hvem han er. De er ikke blitt frelst eller reddet, men har en åpenbaring av Guds storhet. Jeg tror vi trenger en slik åpenbaring for å virkelig forstå hvem Gud er. Himmelen, og det at vi skal få møte Gud, er et sterk håp.

En personlig stemme

Siri Helene har levd med lovsang hele sitt liv og jeg lurer på hvilke perspektiver hun vil løfte frem når det gjelder lovsang i vår egen hverdag.

– Lovsang er noe mye viktigere en det å synge eller å høre på ulike sanger og artister, sier Siri Helene med et plutselig alvor.
– Vi har alle en personlig stemme som rører ved Guds hjerte, og han ønsker å høre akkurat vår stemme. Han ønsker først og fremst å ha oss inne i sin nærhet. Vi tenker så lett at det vi gjør er det viktigste, men lovsangen – det å kjenne hans nærvær og gi han ære, har en verdi i seg selv. Det beste vi kan gjøre for vår generasjon er å kjenne Han, sier Siri Helene.

Kreativ «time out»

Jeg blir både utfordret og inspirert av disse perspektivene. Men hvordan klarer hun å få påfyll til å jobbe kreativt og stadig lage nye sanger midt i en travel hverdag?
Siri Helene viser til noe hun hørte Lauren Hill sa en gang. ‘Man kan ikke alltid levere og være på topp, man er nødt til å ha roligere perioder slik at kreativiteten kan få blomstre.’ Hun tenker seg om litt og fortsetter:
– Time-out er viktig og det å ikke ha det alt for travelt tror jeg er helt avgjørende for å kunne være kreativ. Vi improviserer helt naturlig når vi holder på med noe over tid. Så å sette av tid er kanskje en nøkkel, sammen med det å bruke tid til å lese Guds Ord og å være i hans nærvær. Jeg får ofte idéer når livet er litt roligere. Idéene kan også være om helt vanlige hverdagslige ting, for kreativiteten trenger vi egentlig på alle livets områder.

 

Et bredere publikum

Veien Siri Helene har valgt i livet er preget av integritet og hennes personlige tro. I dag er hun en artist som skaper, synger og formidler musikk som er både unik og personlig – og som har et helt eget særpreg som bæres av stemmen hennes. Tekstene er preget av Bibelen og tro, – og jeg forstår at det å formidle noe mer enn seg selv som artist er viktig for Siri Helene. Jeg ser på det litt beskjedne smilet og lurer på hva det er hun ønsker aller, aller mest med artistkarrieren sin.

– Jeg tror virkelig at Norge trenger artister som utforsker tro i tekstene sine, og jeg tror det er rom for det ikke bare i de kristne miljøene. Jeg vil gjerne nå ut til et bredere publikum slik at tekstene kan utfordre og gi perspektiver til folk flest. Den mest spesielle tilbakemeldingen jeg har fått på musikken min var faktisk da jeg var i radioen sammen med Morten Karlsnes i NRK Trøndelag. Jeg fikk høre at om musikken min ikke hadde vært så bra, så ville jeg aldri blitt invitert. Morten hadde ikke hørt noen forkynne med sang på den måten siden Åge Samuelsen.

 

Debutalbum og singel

Siri Helene sitt debutalbum ble sluppet i år og heter Så nærme du vil. Hun skriver selv alle sangene og synger. Noen av sangene er også skrevet til et lovsangsband med ungdommer hun har ledet i menigheten Mosaic. Den siste singelen til Siri Helene ble lansert i mai. Den heter Hodestups og er en litt annerledes kjærlighetssang.

 

Lovsang og fremtiden

Tekoppen er tømt og skyggene må gi etter for sola ute på gaten. Vi skal snart videre hver til vårt, men først må jeg spørre om en ting jeg har lurt på. Jeg vet at Siri Helene nettopp har sagt ja til et tilbud om å jobbe ved Sandvik Folkehøgskole i Nord-Norge. Men hva er det som gjør at hun velger å flytte fra byen sin, familien sin, musikk-kollegaer og gode venner for å jobbe med lovsang i Nord-Norge? Siri Helene lyser opp i et varmt smil som smitter helt til øynene.
– Det er et trossteg. Jeg tror det er en flott mulighet til å formidle både det jeg har lært og erfart – og en mulighet til å få gi det videre. Jeg ønsker at flere skal få kjenne gleden over å finne sin stemme og synge fra hjertet. Jeg skal jo undervise i lovsang, og det gjør også at jeg selv må holde fokuset. Det vil gi meg mulighet til å utvikle meg musikalsk og bruke tid i hverdagen til akkurat det. Jeg har nok et behov for å leve et litt utradisjonelt liv der jeg ikke bare søker det som er kjent og trygt. Jeg kjenner også at Gud gir meg et lite dytt. Så har jeg veldig tro på det som Sandvik har valgt å satse på med et tydelig fokus på Jesus. Og så er jo Nord-Norge en viktig del av landet vårt, avslutter hun med et smil.

 

 

Utgivelser:
”Salme 91” (singel) 2016
”Så nærme du vil” (album) 2017
”Hodestups” (singel) 2017

Bla til toppen