Du leser nå
Øyet

Øyet

Øyet er lite, men inneholder overraskende mange og finstemte deler!

Den svarte delen midt på heter pupillen, og er et hull som kan åpnes og lukkes av små muskler for å regulere hvor mye lys som slipper inn. Det er svart fordi alt lys som slipper inn absorberes av netthinnen.

Rundt pupillen ligger regnbuehinnen, som gir øyet farger som blått, grønt og brunt.

Like innenfor pupillen ligger linsen, som ved hjelp av små muskler kan gjøres tykk eller tynn. Slik kan man fokusere på både ting som er nært og langt borte. Den blir ofte mindre fleksibel med årene og derfor trenger mange etterhvert lesebriller. Blir linsen grå og uklar, kalles det grå stær, noe som er den vanligste årsak til blindhet på verdensbasis. Behandlingen er en operasjon hvor linsen byttes ut med en plastlinse.

Inni øyet er hele ytterveggen kledd av netthinnen. Denne registrerer lys og sender signaler videre til synsbarken, helt bakerst i hjernen. Her settes alle signalene sammen til bildet du ser hver gang du åpner øynene. Blått lys som treffer netthinnen gjør også at hjernen produserer hormonet melatonin, som påvirker vår indre klokke og søvnrytme.

Når det skal konstateres at noen er døde, undersøkes øynene, i tillegg til pust og puls. En død person har utvidede pupiller som ikke blir mindre av direkte lys. Man blunker heller ikke når noe forsiktig stikkes inn på øyet. Når disse funksjonene ikke lengre fungerer, betyr det at hjernen er død.

VISSTE DU AT …

  • Øynene er blant våre mest hardtarbeidende organer? De bruker hele 65 prosent av vår hjernekapasitet?
  • Øynene består av hele to millioner enkeltdeler som omfatter alt fra øyelokk til tårefilm?
  • Når lys utenfra treffer øyet, blir de strålene som har retning nedover, projisert oppover på netthinnen, og omvendt? Bildet av det objektet du ser på, er derfor opp-ned, men takket være hjernens evne til å analysere og snu bildet den riktige veien, oppdater du det aldri selv

Tekst/ Anne Louise Dæhlin, lege


Bla til toppen