Du leser nå
Bønneopprop fra Anne Christiansen og JesusKvinner

Bønneopprop fra Anne Christiansen og JesusKvinner

Kjære alle dere, vi er i bønn hver dag for det som skjer i Israel, og Midtøsten. Israel ble utsatt for grusomme terrorhandlinger lørdag 7.oktober, og er i krig mot Hamas. Mer enn 1400 mennesker har mistet livet i Israel, rundt 200 mennesker er tatt til fange som gisler. Uskyldige mennesker som brutalt ble dratt ut fra sine hjem, hele familier, unge, eldre, barn og gamle! Det er ufattelige lidelser som skjer. Mennesker lider på begge sider. Vi ber om at Egypts grense mot Gaza må åpnes, slik at uskyldige mennesker kan reddes ut fra området. Vi ber for Israels ledere, for deres forsvar og for alle dem som er kalt inn i reservestyrkene og som kommer fra hele verden for å delta i forsvaret av landet. De forbereder seg på en mulig bakkeinvasjon på Gaza, men vi vet samtidig at dette er akkurat det fiendene deres vil. Få dem inn på Gaza slik at de kan ta livet av enda flere der. Vi må be om visdom over alle avgjørelser Israel skal ta i forhold til dette. Vi må be om beskyttelse over grensene, og om at det ikke åpnes nye fronter i krigen. Vi må be om at rakettangrepene opphører, at Israel beskyttes fra missilangrep, og om at det over hele verden reiser seg et krav om at terrorhandlingene skal stanse, og at gislene som er fanget skal frigis! Finnes det noe annet land som ikke ville fått støtte og sympati om de opplevde det som Israel er utsatt for disse dagene?

Den grusomme krigen i Europa som pågår fortsatt, der Ukraina er angrepet av Russland, har ført til at land over hele Europa har tatt imot mennesker som flykter fra krigen. Vi vet hvordan rådhuset i Oslo ble opplyst av fargene i det ukrainske flagget, vi vet hvordan det ukrainske flagget vaiet fra bygninger overalt i Europa. Dette er handlinger som uttrykker livsviktig medmenneskelighet, varme og støtte. Det er kjærlighetens sterke språk som paralyserer ondskapen og løser ut medmenneskelig handlingskraft og trygghet i mellommenneskelige relasjoner. Vi vet hvordan ukrainere som kom inn i de ulike landene trygt har kunnet kunne henge ut sitt flagg og la det vaie fra alle steder der de bor, for de vet at de er på trygg grunn. Vi har med takknemlighet sett det her i vårt eget land.

På søndag var vi med på støttemarkeringen for Israel foran Stortinget. Det var en fredelig, verdig markering. Den startet med et minutts stillhet for alle ofrene i krigen. Mange holdt viktige taler og appeller, både stortingsrepresentanter og ledere for ulike organisasjoner. Mange var møtt opp, også et stort oppbud av politi for å verne om markeringen. Mange hadde med seg det israelske flagget. Det ble gitt beskjed om å ikke ta dem frem før vi sto på plassen. For å ikke vekke provokasjoner! Jeg så tre unge kvinner, selv med flagg de var stolte av, storme løs mot en eldre kvinne som holdt et israelsk flagg i hånden, mens de skrek at hun skulle fjerne det. Politiet hadde sin fulle hyre med å holde dem tilbake, og hindre dem i å gå løs på henne! Fordi hun holdt et lite israelsk flagg i hånden. Etter samlingen ble vi bedt om å folde alle de Israelske flaggene sammen før vi gikk fra plassen.

Jeg var tilstede på markeringen etter den 22. juli i Oslo, der titusenvis av mennesker tok til gatene for å ”fylle gatene med kjærlighet” som kronprinsen sa i sin gripende tale den dagen. Jeg sto der i folkehavet da det skjedde noe ingen av oss hadde opplevd før: Roser i alles hender ble løftet som at hav av blomster mot himmelen, som for å si at vi står sammen, vi står sammen mot terror, mot hat mellom mennesker, mot ondskap og urett. En spesiell setning ble formulert disse dagene, den sto på et ark som ble delt ut og som gikk fra hånd til hånd der i rosetoget; ”Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.” En sterk og viktig setning midt i mørke. En setning som lyste opp, som gav oss retning. Og det var dette vi ville. Vi ville stå sammen og gjøre akkurat det som Bibelen selv sier så klart, vi ville overvinne det onde med å gjøre det gode. Vi ville trykke frykten tilbake. Frykten for å bli utsatt for mer terror, mer ondskap, mer ødeleggelse.

Hva skal vi gjøre nå? Hvordan skal vi håndtere denne situasjonen som vi nå står oppe i? Hvordan kan vi stå sammen med Israel i den dype tragedien de nå har opplevd, og fortsatt opplever nå, på egen jord? Bildet er så komplekst, det er så mange lag i dette, det er så mye politikk, og så mye vi ikke forstår. Men det vi forstår, er at det å tillate hatet å vokse, er en farlig vei. Det er en vei som ikke vil føre til noe godt. Det kan tvert imot føre til at ondskapen eskalerer, og enda flere menneskeliv går tapt! Derfor må vi som troende forstå oss på den åndelige dimensjonen som ligger bak det vi ser, og vi må bruke våre våpen som er åndelige og som har sin makt fra Gud. Vi må be, gå i forbønn, og slå vakt om alle de verdiene vi vet er viktige for alle mennesker, for Israel, for jøder, for arabere, for mennesker over hele vår verden.

Under 2. verdenskrig var det enkelte land som klarte å beskytte jødene midt i den ufattelige forfølgelsen de var utsatt for som førte til at mer enn 6 millioner jøder ble utryddet! Et av disse landene var Danmark, og det sies at den danske kongens mot var en medvirkende årsak. Historien forteller at da alle jøder skulle bære Davidsstjernen som et tegn på at de var jøder, slik at alle jøder kunne skilles ut, tok han selv Davidstjernen på seg og ba alle danske borgere om å gjøre det samme. Dermed, gjennom denne enkle handlingen, var det umulig å vite hvem som var hvem. Senere klarte danskene i full hemmelighet å evakuere nesten alle sine jøder på små båter over Skagerak til Sverige.

Må Gud gi oss visdom i hva vi kan gjøre. Historien viser oss at enkle handlinger kan utgjøre en enorm forskjell. I disse dager er det mange modige mennesker som forsøker å gjøre det lille de kan. En arabisk, kristen kvinne står på et tak i et arabisk land og løfter det israelske flagget høyt. En iransk, ung jente legger ut en tekst om at hun ønsker seg et nytt regime i Iran, at hun skulle ønske at deres to land, Iran og Israel kunne være venner. En kardinal ber om å få ta barnas plass som gissel, for å redde dem ut.

La oss be om visdom, stå opp for sannheten, be for våre ledere, vandre i kjærlighetens fotspor og se det onde trykkes tilbake gjennom at vi velger å gjøre det gode. La oss velge medmenneskelighet og varme, og tale, skrive, be og gjøre det vi kan for å vise omsorg og medmenneskelig omtanke for dem som lider.

I markeringen på søndag der vi sto sammen med hundrevis av andre, hørte vi hebraisk ved siden av oss. Vi snudde oss og sa ”shalom”, og den unge kvinnen som sto der med plakat med bilde av et av gislene som er fanget, kunne fortelle at kvinnen på plakaten var hennes venninne, og at to andre av hennes venninner som var på musikkfestivalen den 7.oktober var drept i terrorangrepet!

Kjære dere, det er ufattelige dager. Vi vet at den profetiske klokken tikker, og at det finnes handlinger som kommer til å utspille seg i tiden som betegnes som endens tid. Hvor vi befinner oss i den profetiske tidslinjen nå, er det ingen av oss som vet. Men det vi vet, er at Gud vil at alle mennesker skal bli frelst og komme til sannhets erkjennelse. Vi skjønner oss ikke på alle de ting som utspiller seg i det politiske bildet. Men selv om vi ikke forstår alt som skjer, så kan vi be! Og vi kan omslutte alle mennesker i våre bønner.

LA OSS STÅ SAMMEN I BØNN

Vi oppfordrer med dette alle om å stå sammen i bønn de neste 7 dagene og be fra klokken 06:30 – 07:00 hver morgen. Koble gjerne sammen med andre i bønn, og bruk gjerne disse bønneemnene når du ber:

1) Be om fred for Israel!

2) Be om beskyttelse av liv, for både jøder og arabere!

3) Be for de som er tatt som gisler, at de må bli reddet ut!

4) Be om at Egypt åpner sin grense og tar imot de som flykter fra krigen i Gaza!

5) Be for Israels ledere, og for det israelske forsvaret. Be om beskyttelse for alle dem som er innkalt til reservestyrkene og som nå forbereder seg på en mulig bakkeoperasjon.

6) Be om at rakettangrepene skal stanse, at Israel skal beskyttes mot missilangrep, og at ingen ny front skal åpnes i krigen!

7) Be om trøst og nytt håp for de som har mistet nære og kjære! Be om at hat og hets skal opphøre, og at Guds kjærlighets kraft skal berøre hjerter og sinn over hele Israel og Gaza!

Bla til toppen